Πληροφορίες για το GMAT

Το GMAT (Graduate Management Test) είναι ένα τελείως διαφορετικό τεστ σε σχέση με όλες τις εξετάσεις που μπορεί να έχετε δώσει κατά τη διάρκεια του προπτυχιακού σας προγράμματος. Είναι ένα τεστ το οποίο προσαρμόζεται δυναμικά ανάλογα με το επίπεδό των γνώσεών σας και θεωρείται ως το σημαντικότερο εργαλείο για την επιλογή των υποψηφίων από τις επιτροπές των εκάστοτε μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι με βάση έρευνες έχει αποδειχθεί ότι όσο μεγαλύτερο είναι το σκορ του GMAT τόσο πιο εύκολα ο υποψήφιος μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του μεταπτυχιακού τους προγράμματος.

Το τεστ περιλαμβάνει 4 μέρη και εξετάζει τη λεκτική, ποσοτική, λογική και αναλυτική ικανότητα του υποψηφίου.

Μέρος Χρόνος Μορφή εξέτασης Τύπος ερωτήσεων
Analytical Writing section 30 λεπτά 1 έκθεση Analysis of an Argument
Integrated Reasoning section 30 λεπτά 12 ερωτήσεις Multi-Source Reasoning
Graphics Interpretation
Two-part Analysis
Table Analysis
Quantitative section 75 λεπτά 37 ερωτήσεις Problem Solving
Data Sufficiency
Verbal section 75 λεπτά 41 ερωτήσεις Reading Comprehension
Critical Reasoning
Sentence Correction

Για να δώσει κάποιος τις εξετάσεις, μπορεί να εγγραφεί online στο official site του GMAT: http://www.mba.com/default. Το συνολικό κόστος είναι 250$, ενώ είναι αποδεκτές όλες οι πιστωτικές κάρτες.

Αν δίνετε ξανά το τεστ, απλά ακολουθείτε πάλι την ίδια διαδικασία, όμως δεν θα πρέπει να ξεχάσετε ότι δεν μπορείτε να ξαναδώσετε το τεστ περισσότερες από μια φορές σε διάστημα μικρότερο των 31 ημερών.

Για να βρείτε το κοντινότερο εξεταστικό κέντρο ακολουθήστε το παρακάτω link: https://www.mba.com/service/testing/testing.aspx?Action=APPOINTMENTSEARCH

Το σκορ του GMAT χρησιμοποιείτε από τις Οικονομικές Σχολές ως ένα κοινό μέτρο σύγκρισης όλων των υποψηφίων. Στο GMAT θα λάβετε 5 διαφορετικά σκορ:

  • Ένα Συνολικό σκόρ, μεταξύ 200-800 μονάδων
  • Ένα σκορ στο Verbal section, μεταξύ 0-60 μονάδες
  • Ένα σκορ στο Quantitative section , μεταξύ 0-60 μονάδες
  • Ένα σκορ στο Analytical Writing Assessmen sectiont, μεταξύ 0-6 μονάδες
  • Ένα σκορ στο Integrated Reasoning sectiont, μεταξύ 1-8 μονάδες

Η ποσοστιαία τάξη επιτυχίας

Όλα τα παραπάνω σκορ συνοδεύονται από ένα επί τις εκατό ποσοστό. Αυτό το ποσοστό επιδεικνύει την ποσότητα των άλλων εξεταζομένων, οι οποίοι σκόραραν χαμηλότερα από εσάς ή διαφορετικά πόσο καλύτερα πήγατε εσείς σε σχέση με αυτούς. Για παράδειγμα αν το ποσοστό αυτό είναι 58, τότε αυτό σημαίνει ότι εσείς πήγατε καλύτερα από το 58% των άλλων εξεταζομένων. Αυτό το νούμερο καταδεικνύει στις οικονομικές σχολές ακριβώς σε τι επίπεδο βρίσκεστε σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους που έδωσαν το ίδιο τεστ.

Το σκορ σας στην έκθεση

Στην έκθεση θα σας δοθεί ένα διαφορετικού είδους σκορ σε κλίμακα από 0 έως 6 από δύο διαφορετικούς βαθμολογητές. Έναν άνθρωπο και έναν υπολογιστή που ονομάζετε «e-rater ή ηλεκτρονικός βαθμολογητής». Η έκθεσή σας βαθμολογείται συνολικά έχοντας ως σημαντικούς παράγοντες το περιεχόμενο, το ύφος γραφής-στυλ και φυσικά τη γραμματική. Εάν οι βαθμοί συμφωνούν, τότε η βαθμολογία οριστικοποιείτε, αν όμως υπάρχει διαφορά στη βαθμολογία, τότε ένας τρίτος βαθμολογητής (άνθρωπος) θα διαβάσει την έκθεση για να καθορίσει τον τελικό βαθμό.

Ποιος παράγοντας καθορίζει ένα ικανοποιητικό σκορ;

Αν και ο μέσος βαθμός των εξεταζομένων παγκοσμίως στο GMAT βρίσκεται περίπου στο 540, τελευταίες έρευνες στην Αμερική δείχνουν ότι ο μέσος βαθμός στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αμερικής όπως το Stanford, Sloan, Kellogg, Harvard κτλ. βρίσκεται περίπου στο 709! Όπως καταλαβαίνετε το περιβάλλον είναι αρκετά ανταγωνιστικό, αφού ένας βαθμός στο GMAT της τάξεως του 709 βρίσκεται στο 92% της ποσοστιαίας τάξης επιτυχίας που είδαμε νωρίτερα.

Για να μην αγχώνεστε πάντως, αυτό που θα πρέπει να θεωρήσετε καλό σκορ εξαρτάται από τους στόχους και τις προσδοκίες σας. Θα πρέπει να μην ξεχνάτε ότι πολλά υψηλού επιπέδου MBA θεωρούν το σκορ 600 αρκετά ανταγωνιστικό και δέχονται με αυτό τους υποψηφίους. Αυτό πάντως που θα πρέπει να κάνετε, είναι να ερευνήσετε πρώτα το τι σκορ ζητάνε οι σχολές που σας ενδιαφέρουν και στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα πλάνο προετοιμασίας, το οποίο θα σας οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σχολή

Μέσο Σκορ GMAT

Harvard

713

Stanford

721

Wharton

712

Sloan

705

Kellogg

704

U of Chicago

709

Tuck

713

Haas

710

Columbia

707

Stern

700

Πηγή: U.S. News & World Report Best Business Schools Ranking, 2009 edition 

Πηγή: www.eduadvisor.gr

cityworld.gr