fbpx

Έρχονται απαγορεύσεις μετακίνησης εκτός νομού για μη εμβολιασμένους

Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει ένα πιο ξεκάθαρο πλάνο στρατηγικής και πιο σαφείς κανόνες για εμβολιασμένους ή μη εμβολιασμένους σε ότι αφορά την διασκέδαση και τις μετακινήσεις.

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας προαναγγέλλοντας ουσιαστικά απαγορεύσεις ή πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού των μη εμβολιασμένων.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε: «Ο εμβολιασμένος να μπορεί να πάει σε μία παράσταση, χωρίς να νιώθει κάποιο φόβο, να μπορεί να επισκεφθεί πιο εύκολα έναν χώρο διασκέδασης και να μπορεί να μετακινηθεί πιο εύκολα σε κάθε γωνιά της επικράτειας ή στο εξωτερικό. Στον αντίποδα, εκείνος που από επιλογή του δεν εμβολιάζεται, ενώ έχει τη δυνατότητα να το κάνει, θα πρέπει να ζει για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τους περιορισμούς που επιβάλλει αυτή του η απόφαση. Επίκεινται ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, σίγουρα, πάντως, μιλάμε για πιο καθαρούς κανόνες. Προσωπικά, έχω πει από την αρχή ότι το ζήτημα των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων είναι ένα βασικό ταξιακό και πολιτικό θέμα».

Τι είπε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αναφερόμενος στις ανησυχίες των επιστημόνων για τη αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, είπε ότι η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, είναι απαραίτητη, ενώ αναφέρθηκε και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σημείωσε:

«Έχουμε καταλήξει στις δύο πρώτες κατηγορίες εργαζομένων που οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι -το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας- και έχει ξεκινήσει μία συζήτηση και για άλλους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, όπως είναι ο χώρος της εκπαίδευσης, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι υπηρεσίες του δημοσίου πρώτης γραμμής. Και για αυτά τα ζητήματα, έχει ανακοινωθεί ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων. Δεν διστάζω, πάντως, να το πω -γιατί πρόκειται για δημόσιες τοποθετήσεις- ότι σε όλες μου τις επισκέψεις αυτές τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι φορείς -είτε πρόκειται για αγροτικούς συλλόγους, είτε για τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, είτε για οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική κατηγορία- μου έθεταν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών μας, για δύο βασικούς λόγους. Αφενός καταλαβαίνουμε όλοι την ευαισθησία στο θέμα αυτό, επειδή πρόκειται για τα παιδιά μας και αφετέρου επειδή πρόκειται για μία από τις πολυπληθέστερες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχει ο φόβος της διασποράς.

Επομένως, είναι επίσης ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα τις ημέρες αυτές και θα έλεγα να περιμένουμε λίγο ακόμα. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν, φυσικά, και για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής των δήμων. Εκεί όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλη επαφή με τον πολίτη, είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, γίνεται αυτή η συζήτηση και αυτή η κατηγοριοποίηση. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους λύσεις, γιατί υπάρχει αρκετή ευελιξία, έτσι ώστε και οι πολίτες να εξυπηρετούνται όπως πρέπει, αλλά και οι αμφιβολίες να καμφθούν για όλους όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. Βασικό κίνητρο, εάν δεν θέλεις να εμβολιαστείς και θέτεις ενδεχομένως σε κίνδυνο και το κοινωνικό σύνολο και τους γύρω σου, είναι ότι θα πρέπει να έχεις μία απώλεια του εισοδήματός σου. Αυτή η απώλεια του εισοδήματος πιστεύω ότι είναι αρκετά ισχυρός παράγοντας, που θα οδηγήσει πολλούς αναποφάσιστους να εμβολιαστούν».

πηγή e-dimosio.gr

cityworld.gr